30 Kasım 2016 Çarşamba

Server,client,FTP,proxy hakkında bir kaç bilgi

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Server, Client, FTP, Proxy gibi konuları anlatacağım

Sunucu (Server), bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi. Bir ağda birden fazla sunucu birim bulunabilir. Karşıtı istemci (Client) dir.

Çeşitleri de vardır: Shared Hosting (paylaşımlı barındırma), Co-Location, Reseller ve Dedicated Hosting (barındırma). Paylaşımlı barındırmada bir sunucuda birden fazla alan (domain) barındırılabilir. Co-Location, Kendi sunucumuzu özel hazırlanmış veri merkezlerinde yüksek hızda hizmet bağlantısı ile yayına açar. Dedicated, Sunucu ve bağlantı dahil tüm hizmetler firma tarafından karşılanır. Reseller Hosting de belli sayıda alan (domain), disk ve bandwidth sınırları ile kullanıcıya sunulur. Windows türevi ve UNIX türevleri mevcuttur.


Windows tarafından önceleri Windows NT vardı fakat zamanla Windows 2000 Server, Windows 2003 Server, Windows 2008 Server ve Windows 2012 Server piyasaya çıktı.
Linux tabanlı CentOS, RedHat ve SUSE dağıtımları da sunucu pazarında kendine yer edinmişlerdir.
Ayrıca sunucuların hangi amaçla kullanılacağı da önemlidir. Örnek vermek gerekirse web hizmeti veren sunucular vardır. Bunlara örnek olarak Apache, Microsoft IIS ve Abyss ve Fastream IQ Web/FTP Server gösterilebilir. Dosya paylaşım, canlı yayın ve hatta çevrim içi oyun hizmeti verenleri de mevcuttur. Tüm bu sunucuların değişik sistem gereksinimleri olacaktır.

Client(İstemci) Nedir?

Merkezi bir ağ içerisinde bulunan her bir bilgisayara verilen isimdir. İnternet de merkezi bir ağ olarak düşünülmelidir. Eğer bir bilgisayardan internete bağlanılarak web siteleri ziyaret ediliyorsa o bilgisayar istemci (Client) bilgisayardır. Yani İstemci bilgisayarlar sunucu bilgisayarlara bağlanarak onlardan bilgi alırlar. Web siteleri de sunucu bilgisayarlar üzerinde tutulurlar. Bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde, ziyaret ettiğiniz internet sitesinin kurulu olduğu sunucuya sizin bilgisayarınız istemci olarak ziyaret etmek istediğiniz siteyi görüntülemek için bir istek gönderir ve sunucudan aldığı yanıt doğrultusunda internet sitesi kullanmakta olduğunuz tarayıcıya aktarılır ve internet sitesini görüntülersiniz.



FTP Nedir?

FTP’nin açılımı File Transfer Protocol’dür; yani Dosya Transfer Protokolü. Adından anlaşılabileceği gibi bu sunucular dosya sunar. Örneğin bir bilgisayar firması yeni donanım sürücülerini, bedava yazılımlarını kullanıcılara FTP sunucusu üzerinden iletebilir. Web sayfalarından dosya indirmekten farkı, çoğu FTP sunucusu hat kesintisi gibi durumlarda yarıda kalan dosyaları kaldığı yerden indirmeyi destekler, farklı bir protokol olarak daha hızlı dosya indirmeye izin verir; aynı zamanda çift yönlü olduğundan kullanıcının FTP sunucularına dosya iletmesini de sağlar.

Örneğin bedava Web alanı veren bir siteden bir alan aldınız; hazırladığınız Web sayfalarını oluşturan dosyaları bu alana göndermek istiyorsunuz. Bu işlemi, size verilen kullanıcı ismi ve şifrenizi kullanarak ilgili FTP sunucusuna gönderebilirsiniz. Bir kural değildir ancak, genelde Web adresleri www ile başlarken, FTP sunucu adresleri ftp ile başlar. Bazı FTP sunucularına sadece belirli kişiler kullanıcı ismi ve şifreyle girebilirler. FTP sunucuları PC’nizde olduğu gibi klasörler şeklinde düzenlenmiştir ve herkesin kullanımına açık olan klasörler genelde pub adlı klasör altında bulunur. Gelişmiş özelliklere sahip bir FTP programının adını vermek gerekirse, CuteFTP’yi örnek gösterebiliriz. FTP sunucularına Web tarayıcı programlarımızla da bağlanabiliriz ama bu iş için özel geliştirilmiş FTP programları daha fazla özellik sunar.



Proxy Sunucusu Nedir?

Bir proxy servisi (sunucusu), sizin adınıza sizden aldığı bilgi alma isteklerini yürütür ve sonucu yine size iletir. Ancak, aynı anda, bu bilgilerin bir kopyası da (cache), bu proxy sunucusu üzerinde tutulur ve bir dahaki erişimde kullanıcının istediği bilgiler doğrudan ilgili siteden değil de, proxy servisinden gelir; dolayısıyla, iletişim daha hızlı olur. Internet'e erişim için mutlaka bir proxy servisine ihtiyaç yoktur, ancak; size en yakın bir servis noktasındaki proxy servisini kullanmanız,
Internet erişiminizi bir hayli hızlandıracaktır. Firewall güvenlik sistemlerinin kullanıldığı yerlerde, kullanıcıları çıkışları tek bir makine üzerinden olabilir. Bu durumda proxy servis makinesi sadece bir aracı olarak çalışır. Proxy servisi kullanmanın avantajı çoktur. Herhangi bir siteden istediğiniz bir bilgi (web sayfası, ftp dokümanı vb.) eğer kullandığınız proxy servisinde henüz depolanmamışsa, bu bilginin olduğu siteden alınır ve size iletilir.

Ancak, daha sonra başka bir kullanıcı (ya da siz) aynı dokümanı/bilgiyi istediğinizde, ilgili döküman/bilgi proxy servisinde depolandığı (cache) için, doğrudan oradan size iletilir ve erişiminiz de çok daha hızlı olur. Proxy servisleri, uluslararası Internet bağlantılarındaki yoğunluğu azaltmak, erişimleri hızlandırmak ve ağı daha etkin kullanmak için çok yararlı araçlardır. En popüler proxy servisleri, Web (http), FTP, Gopher ve Wais Internet araçları için tanımlıdır.


İstanbul'daki Turnet'e bağlı servis sağlayıcılarından hizmet alanların Turnet İstanbul, Ankara Turnet üzerinden çıkan Internet Servis sağlayıcılarından hizmet alanların Turnet Ankara, İzmir bölgesindeki Turnet'e bağlı Internet Servis Sağlayıcılarından hizmet alanların Turnet İzmir Proxy servislerini kullanmaları en iyi performansı verecektir. Ulusal Akademik Ağ kullanıcıları ise, kendi durumlarına göre, ODTÜ ve EgeNet servislerini kullanmalıdırlar. İTÜ Proxy servisi şu an yerel (sadece kendi kullanıcılarına) hizmet vermektedir. Tüm proxy servislerin bir zincir oluşturarak ortak kullanımına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.








1 yorum:

  1. Great information about how to host your website on Linux VPS. It is a very cost-effective solution for small and medium websites. This is very insightful and informative. If you want more things about India VPS Server Hosting. You should choose our VPS Hosting it provides unique features like security, instant speed, customization, and unlimited storage.

    YanıtlaSil

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *