30 Kasım 2016 Çarşamba

Ethernet,Wifi,Router hakkında bir kaç bilgi

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Ethernet, Wifi, LAN, WAN adresi gibi konuları anlatacağım

Ethernet, basit bir şekilde kablolu veya kablosuz ağda bilgisayarlar, routerlar ve switchler dahil olmak üzere cihazlara bağlanmak için kullanılan standart iletişim protokolüdür.
En çok kurulan yerel ağ bağlantısı (LAN) teknolojisi, Ethernet LAN’leri geçirerek işletmelerin büyük bölge ağlarında (WAN) Ethernet kullanmasını sağlar. Ethernet büyük işletme bölgelerini, dağıtılmış şube ofislerini, veri merkezlerini ve hatta yerel veya daha küçük uzak konumları bağlar. Ethernet belirli bir uygulama sayısını kullanıma açarken ve diğer sanal özel ağlar (VPN) gibi diğer ağ teknolojilerine erişim sağlarken bir işletme için tek bir WAN ağını çalıştırabilir.


Wi-Fi (Wireless Fidelity) yani Kablosuz Bağlantı Alanı kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak internete bağlanmasını sağlayan teknolojidir.


Wi-Fi; kişisel bilgisayar, akıllı telefon, oyun konsolu ve dijital işitsel cihazların kablosuz ağ sahası içerisinde internete bağlanmasını sağlayan bir teknolojidir. Wi-Fi'ın erişim noktaları, bir oda gibi küçük alanlardan, birkaç milkarelik geniş alanlara kadar etki edebilir, buralarda internet erişimini sağlayabilirler. Ev ve ofislerdeki özel kullanımının yanında kamuya ait alanlarda da ücretsiz olarak veya diğer ticari şekillerde kullanılmaktadır. Havaalanları, otel ve restoran gibi yerlerde genel olarak bu hizmet ücretsiz olarak sağlanmaktadır. 2008'den bu yana 300 metropolitte Wi-Fi projesi başlamıştır.

LAN(Local Area Network) yani Yerel Ağ Bağlantısı yerleşim olarak birbirine yakın olan birden fazla bilgisayarın birbirleriyle bağlanması sonucu oluşan küçük çaptaki ağ sistemine verilen isimdir. Daha geniş ağların ölçeklendirilmesi için kullanılır. Bilgisayar, yazıcı, mobil aygıt gibi kişisel cihazlar ve bunları birbirine bağlayan anahtarlayıcı (switch) gibi cihazlardan oluşur.


WAN (Wide Area Network) yani Geniş Ağ Bağlantısı Coğrafi olarak en geniş alanı kapsayan ağ çeşididir. Dünya üzerine yayılmış ağ yapılarını ifade eder. Genellikle WAN teknolojileri LAN’a göre daha yavaştır. Son kullanıcıdan gelen talep doğrultusunda DSL (Digital Subscriber Line - Sayısal Abone Hattı) ve Cable (Kablo) teknolojileriyle de 100 Mb’e varan hızlar sağlanabilmektedir. Kurum ve kuruluşların uzaktaki şubelerini birbirine bağlamak için WAN teknolojileri kullanılabilir. Ethernet teknolojisinin WAN’da kullanılmaya başlamasıyla kuruluşların yüksek bant genişliği ihtiyacı karşılanmıştır.



Route yön Router da yönlendirici demektir. Bir ağ aktif donanımı olarak da router yönlendirme işlemi yapmaktadır.
Ağdaki bilgisayarların yönlerini bulmalarına kılavuzluk eder. Bir başka deyişle ağdaki ip paketlerini bir networkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara Router denmektedir. Yönlendirme için OSI (Open Systems Interconnection) yedi katman modelinin üçüncüsü olan ağ katmanı kullanılır. Bir router'ın amacı gelen ağ paketlerini incelemektir. Paketlerin, ağdan geçmesi için en iyi yolu belirler ve switch'ten porta tam doğru bir şekilde gitmelerini sağlar. Router'lar büyük ağlarda trafiği düzenleyen en önemli aygıtlardır.

Router yani Ağ anahtarı, bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında ve yeni switchler IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır.









0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *