30 Kasım 2016 Çarşamba

TCP/IP,IPv4,IPv6 hakkında bir kaç bilgi

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere TCP/IP,IPv4,IPv6,MAC adresi gibi konuları anlatacağım

TCP/IP NEDİR?
TCP/IP birçok protokolün toplandığı bir protokoller ailesidir. Bu referans modeline en çok kullanılan iki protokolün ismi verilmiştir; TCP (Transmission Control Protocol) ve IP (Internet Protocol). Bu referans modelinde 4 farklı katmanda 15’ten fazla protokol vardır. Veriler bu katmanlar arasında sırasıyla paketlenerek gönderilir, alıcıda ise paketlemenin tersi sırayla teker teker açılarak veri ulaştırılmış olur.


IPv4 Nedir?
İngilizce "Internet Protocol version 4" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’ de "Internet Protokol Versiyon 4" anlamına gelmektedir.
IPv4; İnternet Protokolü (IP )gelişiminde dördüncü gözden geçirilmiş ve geniş bir alana yayılan ilk versiyondur.
IPv4 için her TCP/IP ana bilgisayarı mantıksal bir IP adresiyle tanımlanır. IPv4 hala şu ana kadar en geniş alana yayılmış olan İnternet Katman Protokolüdür.
IPv4 paket anahtarlamalı bağlantı katman ağları üzerinde kullanım için bir bağlantısız protokoldür.
IPv4 232 yani 4.294.967.296 adet ip alınabilir.
IP adresleri maksimum 255.255.255.255 e kadar ip alabilir.
Örneğin evdeki modemin adresi genellikle 192.168.1.1 olur.


IPv6 Nedir?
IPv6, IP olarak da bilinen IPv4'ün yerini alan yeni bir üçüncü katman protolüdür. IPv4'ün tasarlanmasından geçen bunca yıldan sonra (RFC 760 / Internet Protocol Ocak 1980 tarihlidir) daha fazla adrese ve daha gelişmiş yeteneklere ihtiyaç duyulmaktadır. Son RFC RFC 2460'dır (Internet Protocol Version 6 Specification). IPv6'nın başlıca değişiklikleri, başlığın yeniden tasarlanmış olması ve adres büyüklüğünün 32 bitten 128 bite yükseltilmesidir. Üçüncü katman adres tabanlı paket yönlendirmesini kullanarak uçtan-uca paket ulaştırılmasından sorumludur. Bu yüzden IPv4 adresini içerdiği gibi kaynağın ve hedefin IPv6 adresini de içermelidir. IPv6 tarihçesi ile ilgili daha detaylı bilgi için SWITCH IPv6 Pilot / References belgesine bakılabilir.
IPv6 (IP versiyon 6), henüz geliştirilme ve deneme aşamasında olan bir ağ protokolüdür. 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine geliştirilmiştir.
IPv6 2128 yani 2^128 = 3.4028237e+38 adet ip alınabilir.


IP adresi öğrenmek için
Windows’ta CMD ye girip ipconfig yazmak yeterli olacaktır.


IPv4 Adresi yazan yerin yanında numaralar sizin ip adresiniz

Linux’ta Terminale girip ifconfig yazmak yeterli olacaktır.



inet addr yazan yerin yanındaki numaralar sizin ip adresiniz

MAC Adresi Nedir?
MAC adresi, (Media Access Control)yani Ortam Erişim Yönetimi bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bitlik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

MAC adresi öğrenmek için
CMD ye ipconfig /all yazmamız yeterlidir.


Fiziksel adres yazan yerin yanındaki numaralar sizin mac adresiniz








0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *