11 Ekim 2016 Salı

Sanal Makine Nedir


Sanal Makine yazılımları bilgisayar donanımlarını sanal hale getirir ve sanal işletim sisteminin ana işletim sistemi içinde çalışmasına olanak sağlar. Bir sanal makine tarafından sağlanmış kaynağı kullanmakta olan bir yazılım, içinde bulunduğu sanal ortam dışına çıkamaz yani sanal makinenin kaynakları ile sınırlandırılmış bir ortamda çalışmak zorundadır. Bu özellik bize büyük bir güvenlik sağlar, sanal makinaya bulaşmış bir virüs kesinlikle ana makinenizi etkileyemeyecektir, ayrıca sanal makinenizdeki bir trojan da ana makineniz üzerindeki dosyalara erişemeyeceği için büyük bir güvenlik şeridi oluşturmuş olursunuz. Tabi ki sanallaştırma programlarının size vermiş olduğu iki makina arasındaki paylaşım klasörlerine dikkat etmeniz gerekir.

İlk sanal makine Gerald J. Popek ve Robert P. Goldberg tarafından tanımlanmıştır. Sanal makineler iki grup altında toplanılabilir.

(System virtual machine) bazen (hardware virtual machines) olarak bilinir. İşletim sistemi uygulamalarına destek veren sanal makinelerdir.

(Process virtual machine) tek bir yazılım çalıştırmak için dizayn edilmiş sanal makinelerdir.

Herhangi bir sanal makine tarafından sağlanmış kaynağı kullanmakta olan bir yazılım içinde bulunduğu sanal ortamı kırıp dışına çıkamaz ve bunu sanal makinelerin en önemli karakteristik özelliklerinden biri olarak kabul edebiliriz.

Sanal Makine Örnekleri:

1)Virtualbox:
Virtualbox, işletim sistemi içinde, bir veya birkaç işletim sistemi daha kurmaya yarayan bir programdır. Bilgisayar içerisinde sanal bir ortam oluşturarak farklı işletim sistemleriyle birlikte çalışmayı sağlar. Örneğin Windows kullanıyorsanız virtualbox un içine kuracağınız sanal bir makineyle bir linux işletim sistemini de kullanabilirsiniz ya da UNIX tabanlı bir işletim sistemi kullanıyorsanız yine UNIX tabanlı bir sanal işletim sistemi oluşturabilirsiniz. Mesela bilgisayarınızda Ubuntu varsa, sanal makinenin içine Pardus işletim sistemini kurabilirsiniz. Ayrıca virtualbox ücretsiz bir programdır. Yükleme yaptıktan sonra bir lisanslama ya da crackleme işlemi gerekmez.

Virtualbox’ı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz:


Eğer Virtualbox Extension Pack yüklerseniz USB 2.0,3.0 ve birkaç özellik daha ekleyebilirsiniz.

KURULUM!!


Next butonuyla devam ettiğinizde karşınıza çıkacak ekranda VirtualBox Application seçili olmalıdır.



Next diyerek devam ettiğinizde masaüstüne kısayol ve Quick Launch Bar kısayolları oluşturmak istiyorsanız kutucukları işaretlereyerek devam edebilirsiniz.


Karşınıza çıkacak ekranda kuruluma devam edebilmek için Yes butonuna basmalısınız.


Device Software in kurulması için Install butonuna basarak devam etmelisiniz.


Sonra Finish diyerek programımızın kurulumunu bitiriyoruz.


Program açıldığında karşımıza gelecek ekranda sol üstte bulunan New butonuyla yeni bir sanal makine oluşturabiliriz.


Sanal Makine oluşturma sihirbazında devam etmek için İleri diyoruz.


Ve sanal makinemize vereceğimiz isim ile kuracağımız işletim sistemini seçiyoruz.

Sanal Makine için kullanılacak olan RAM miktarını belirliyoruz. Belirlenecek RAM miktarını aynı zamanda makinenin çalışma hızını da etkileyeğini unutmamalıyız.


Creating new hard disk i işaretleyerek Sanal Makinemiz için yeni bir disk oluşturuyoruz.




Next butonlarıyla ilerlediğimizde karşımıza Sanal makinemizin konumunu ve boyutunu seçebileceğimiz bir ekranla karşılaşacağız. Tercihen kurulum sırasında belirtilen miktarda seçilmelidir.



Son olarak da verilerimiz kontrol ederek sanal makinemizi oluşturmalıyız.



Makinemiz oluştuktan sonra içerisine seçtiğimiz işletim sistemini CD, DVD ya da İSO dosyasından kurabiliriz. Artık bilgisayarınızı kapatıp açmaya gerek kalmadan, bir pencere halinde farklı bir işletim sistemine sahip olabilirsiniz.



2)VMware
VMware, bir sanal makina yazılımı olup konuk işletim sisteminin ana makina işletim sistemi içinde çalışmasına izin verir. VMware ile konuk işletim sisteminin aktif hale getirdikten sonra bu 
konuk işletim sistemine uygulama programları yükleyebilir ve onun desteklediği servisleri verebilirsiniz. Örneğin ana işlatim sisteminiz Linux iken, Windows 2000 yada Windows XP kurabilir ve Windows için geliştirilmiş herhangi bir uygulamayı konuk Windows platformunda çalıştırabilirsiniz. Bu durumun terside mümkündür yani ana işletim sisteminiz Windows XP iken, Linux kurabilirsiniz.

VMware aslında bir sanal makine öykünücüsü (emulatör) olup temelde özel bir işletim sisteminden ziyade makinenin kendisine öykünür, böylece bu sanal makineye hangi işletim sistemi yükleyeceğiniz size kalmış bir seçenek haline gelir. Diğer bir değişle bu program BIOS'u da dahil olmak üzere bir bilgisayarı bütünüyle taklit eder. 
  


Kaynaklar: 
  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Sanal_makine
  2. http://www.yazilimmutfagi.com/10079/genel/program-kurulumlari/sanal-makina-nedir-sanallastirma-programi-virtual-box-kurulumu-nasil-yapilir-.aspx
  3. http://www.turkhackteam.org/bilgisayar-guvenligi/1189858-sanal-pc-nedir-faydalari-kurulumu-virtualbox-nedir-kurulumu-resimli-vmware-nedir-wonderaxe662.html

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *