23 Ekim 2016 Pazar

Çeşitli Ofis Uygulamaları

Bu yazımda sizlere çeşitli Office uygulamalarını tanıtacağım.


Microsoft Office
Microsoft Office, 1989 yılında Microsoft tarafından tanıtılan, Microsoft Windows ve Mac OS X işletim sistemlerinde birbiriyle ilişkili masaüstü uygulamaları, sunucular ve hizmetler sunan bir ticari ofis yazılım paketidir. Yapılan araştırmalara göre, Haziran 2009 itibariyle işletmelerin %80'i Microsoft Office'in herhangi bir sürümü kullanmaktadır (Office 2007'yi kullanan işletmelerin oranı %64 civarındadır).


OpenOffice

OpenOffice, Oracle tarafından geliştirilen bir büro yazılımları topluluğudur. Bir sözcük işlemcisi, hesap tablosu, sunu, vektörel çizim, ve veritabanı yazılımı içerir. Birçok farklı platform için uygundur; Microsoft Windows, Unix temelli işletim sistemleri (Solaris ve Linux vb.) ve MAC OS X gibi. Microsoft Office ve OpenDocument tekbiçimini destekler, ücretsizdir.

Sözcük İşlemci
Microsoft Word ile benzer bir görünüme sahip olan sözcük işlemci kullanıcıya bir çok işlevsel ve yararlı araç sunar. Ayrıca ek bir yazılım gerektirmeden PDF dosyası oluşturabilir veya HTML belgelerinizi sunduğu WYSIWYG bir ortamda düzenleyebilirsiniz.
Hesap Tablosu
Microsoft Excel'e benzeye bir hesap tablosu yazılımıdır. Hesap tablosu Excel'in sahip olmadığı bazı olanaklara da sahiptir. Örneğin tablolarınız direk PDF dosyası olarak yaratmanıza olanak sağlar.
Sunum
Microsoft PowerPoint'e benzer bir sunum yazılımıdır. Ayrıca sunumları Adobe Flash (SWF) dışa aktarma ve Flash yüklü bilgisayarlarda oynatma yeteneğine de sahiptir. Microsoft PowerPoint'in .ppt dosyalarını okumak ve sunumları PDF olarak dışa aktarma yeteneklerini de içerir. Her ne kadar genel ağda (internet) hazır şablonların bulunmasına karşın OO.o Sunum hazır şablon bakımından yetersizdir.
Veritabanı
Microsoft Access'e benzer bir veritabanı yazılımıdır.

Çizim
CorelDRAW gibi bir vektörel grafik editörüdür. Scribus ve Microsoft Publisher gibi masaüstü yayıncılık yazılımları ile benzer özelliklere sahiptir.
Denklem Düzenleyicisi
Matematik formülleri yaratmak ve düzenlemek için bir araçtır. Microsoft Denklem Düzenleyicisi'ne benzer. Formüller diğer OpenOffice.org yazılımlarının içine gömülebilir. Birçok fontu destekler ve PDF olarak dışa aktarım seçeneğine sahiptir.




LibreOffice
LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen pek çok platformda çalışan ve diğer ofis programlarıyla uyumlu bir ofis yazılımıdır. LibreOffice adındaki Libre sözcüğünden de anlaşılacağı gibi (İspanyolca ve Fransızcada özgür demektir) bir özgür yazılımdır.
Bileşenler: LibreOffice çağdaş bir ofis yazılımından beklenen özellikleri sağlayabilen, birbiriyle yakın çalışan uygulamaların toplamıdır. Çoğu uygulama Microsoft Office'in birer karşılığı olarak geliştirilmiştir.
Writer
Microsoft Word ile benzer bir görünüme sahip olan sözcük işlemci kullanıcıya bir çok işlevsel ve yararlı araç sunar. Ayrıca ek bir yazılım gerektirmeden PDF dosyası oluşturabilir veya HTML belgelerinizi sunduğu WYSIWYG bir ortamda düzenleyebilirsiniz.
Calc
Microsoft Excel'e benzeye bir hesap tablosu yazılımıdır. LibreOffice Calc, Excel'in sahip olmadığı bazı olanaklara da sahiptir. Örneğin tablolarınız direk PDF dosyası olarak yaratmanıza olanak sağlar.
Impress
Microsoft PowerPoint'e benzer bir sunum yazılımıdır. Ayrıca sunumları Adobe Flash (SWF) dışa aktarma ve Flash yüklü bilgisayarlarda oynatma yeteneğine de sahiptir. Microsoft PowerPoint'in .ppt dosyalarını okumak ve sunumları PDF olarak dışa aktarma yeteneklerini de içerir. Her ne kadar genel ağda (internet) hazır şablonların bulunmasına karşın LibreOffice Impress hazır şablon bakımından yetersizdir.
Base
Microsoft Access'e benzer bir veritabanı yazılımıdır.

Draw
CorelDRAW gibi bir vektörel grafik editörüdür. Scribus ve Microsoft Publisher gibi masaüstü yayıncılık yazılımları ile benzer özelliklere sahiptir.
Math
Matematik formülleri yaratmak ve düzenlemek için bir araçtır. Microsoft Denklem Düzenleyicisi'ne benzer. Formüller diğer LibreOffice yazılımlarının içine gömülebilir. Birçok yazı tipini destekler ve PDF olarak dışa aktarım seçeneğine sahiptir.


Softmaker Office 
Bu program ücretsiz değil, 80 USD civarında bir fiyatı var. Yine de MS Office’den ucuz ve en iyi MS Office alternatiflerinden biri olarak gösteriliyor. Kelime işlem için TextMaker, hesap tabloları için PlanMaker, sunumlar için Presentations içeriyor. Ayrıca pekçok işlem için makro yazılabilen BasicMaker adlı makro diline de sahip. 20 USD daha verirseniz, Outlook’un fonksiyonlarına sahip eM Client programını da alabiliyorsunuz. Eksikleri Microsoft Access benzeri bir veritabanı ve Microsoft Publisher benzeri bir masaüstü yayıncılık programının olmaması. MS Office dosyaları ile tam anlamı ile %100 uyumlu olması ise artısı. Program, Windows, Linux, Android, Windows Mobile ve Windows CE üzerinde çalışabiliyor, Mac versiyonu ise yok.

AbiWord 
AbiWord GNU Genel Kamu Lisansı altında lisanslanmış bir özgür yazılım ürünü kelime işlemcisidir. "AbiWord" kelimesi ( "ebi vörd" diye okunur) İspanyolca açık anlamına gelen abiertodan gelir. Linux, Mac OS X (PowerPC), Microsoft Windows, ReactOS, BeOS, AmigaOS 4.0 (Cygnix X11 makinası üzerinden), ve diğer işletim sistemleri altında çalışır.
AbiWord, bir özgür yazılım ürünü olacak ve tüm Ofis özellikleri taşıyacak olan Office Suite programı yaratma amaçlı bir planın parçası olarak SourceGear Corporation tarafından Abi Suite 'in ilk öğesi olarak oluşturuldu. SourceGear battıktan sonra açık kaynak topluluğu programı geliştirmeye ve desteklemeye devam ediyor. Abiword, az sistem kaynağı kullanan küçük bir program. Bu nedenle eski ve daha yavaş bilgisayarlarda da rahatça kullanılabiliyor. MS Word ve pek çok diğer dosya formatını okuyabiliyor. Ayrıca Arapça ve İbranice gibi sağdan sola yazılan dilleri de destekliyor.

Google Dokümanlar 
Google Dokümanlar (İngilizce: Google Docs) (eski adıyla Google Docs & Spreadsheets), 12 Ekim 2006 tarihinde Google tarafından faliyete alınan ve internet kullanıcıları Microsoft Office'de bulunan Word, Excel ve Powerpoint benzeri uygulamarın benzerlerini, internet üzerinden online olarak kullanmasına olanak sağlamaktadır.
Google, Writely‘yi satın aldıktan sonra ilk önce servisin kullanıcı hesaplarını Google ile birleştirmiştir. Yeni servisi olan Google Docs & Spreadsheets ile Writely markasını daha sonra birleştirmiştir.






0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *