Virtualbox İle Pardus Kurulumu

Virtualbox üzerine TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus'un kurulumunu göstereceğim.

Virtualbox ile Windows XP Kurulumu

Virtualbox üzerine Windows XP kurulumunu anlatacağım

Microsoft Word İle Google Documents Arasındaki Farklar

Sizlere Microsoft Word ile Google Documents arasındaki farkları anlatacağım

Pardus(Linux) ile Windows Arasındaki Farklar

Pardus(Linux) ile Windows arasındaki farkları anlatacağım

Linux'un Avantajları ve Dezavantajları

Linux'un avantajları ve dezavantajlarını anlatacağım

30 Kasım 2016 Çarşamba

Ping,Traceroute hakkında bir kaç bilgi

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Ping, Traceroute gibi konuları anlatacağım

Ping Nedir?
Ping, 1983 yılında Mike Muus tarafından yazılan bir program olup, bilgisayarınızdan çıkan bir verinin karşıdaki sunucuya iletilme süresini gösterir.

Günlük hayattan örnek verirsek daha kolay kavranacaktır. Örneğin silahlı online bir oyun oynuyorsunuz ve ateş ettiğinizde silahınızdan çıkan mermi bir veri haline dönüştürülüp sunucuya iletilir. Bu iletilme süresi ping olarak adlandırılır. Yani eğer Ping süreniz 50ms ise bu mermi 50 milisaniye sonra ateş ettiğiniz yerde olacak anlamına gelmektedir. Ancak bu süre artarsa ateş ettiğiniz adam veya canlı örneğin Ping’iniz 150ms’e çıktığında 150 milisaniye sonra demek olacaktır ve buda ıskalamanıza sebep olacaktır.

Nasıl Ping Atılır?
CMD ye girip Ping web sitesi yazmanız yeterlidir.



Traceroute Nedir?
Traceroute kavramı İngilizce "Trace" ve "Route" kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Trace kelimesi Türkçe’ de "İzlemek", Route kelimesi ise "Rota, Yol" anlamına gelmektedir.
Trace Route Türkçe’ de "Rota yada Yol izlemek" anlamına gelmektedir.

Traceroute; İp paketleri hedefe gönderildikten sonra hedefe varana kadar çeşitli ağ cihazları üzerinden geçerler, ip paketinin hedefe varana kadar üzerinden geçtiği ağ cihazlarını görmemizi sağlayarak, ip paketinin takibine imkan sağlayan bir bilgisayar programıdır.
Traceroute 1987'de Van Jacobson tarafından yazılmıştır. Network TCP/IP içinde kullanılan bir sorgulama komutudur. IPv6 desteği (traceroute6) vardır.

Tracert komutu, paketlerinizi bilgisayarınızdan hedefe göndermede kullanılan IP yönlendiricileri serisini ve her atlamada bunun için geçen süreyi görüntüler. Paketler hedefe gönderilemiyorsa, tracert komutu, paketlerinizi başarıyla ileten son yönlendiriciyi görüntüler.
Traceroute aracı tüm Unix, Linux ve benzeri işletim sistemlerinde bulunur. Microsoft Windows tabanlı işletim sistemlerinde tracert, traceroute ile aynı fonksiyonlara sahiptir.

Tracert Komutu Nasıl Kullanılır?
CMD ye girip tracert web sitesi yazılması yeterlidir.













Server,client,FTP,proxy hakkında bir kaç bilgi

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Server, Client, FTP, Proxy gibi konuları anlatacağım

Sunucu (Server), bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin (kullanıcıların) erişebileceği, kullanımına ve/veya paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimi. Bir ağda birden fazla sunucu birim bulunabilir. Karşıtı istemci (Client) dir.

Çeşitleri de vardır: Shared Hosting (paylaşımlı barındırma), Co-Location, Reseller ve Dedicated Hosting (barındırma). Paylaşımlı barındırmada bir sunucuda birden fazla alan (domain) barındırılabilir. Co-Location, Kendi sunucumuzu özel hazırlanmış veri merkezlerinde yüksek hızda hizmet bağlantısı ile yayına açar. Dedicated, Sunucu ve bağlantı dahil tüm hizmetler firma tarafından karşılanır. Reseller Hosting de belli sayıda alan (domain), disk ve bandwidth sınırları ile kullanıcıya sunulur. Windows türevi ve UNIX türevleri mevcuttur.


Windows tarafından önceleri Windows NT vardı fakat zamanla Windows 2000 Server, Windows 2003 Server, Windows 2008 Server ve Windows 2012 Server piyasaya çıktı.
Linux tabanlı CentOS, RedHat ve SUSE dağıtımları da sunucu pazarında kendine yer edinmişlerdir.
Ayrıca sunucuların hangi amaçla kullanılacağı da önemlidir. Örnek vermek gerekirse web hizmeti veren sunucular vardır. Bunlara örnek olarak Apache, Microsoft IIS ve Abyss ve Fastream IQ Web/FTP Server gösterilebilir. Dosya paylaşım, canlı yayın ve hatta çevrim içi oyun hizmeti verenleri de mevcuttur. Tüm bu sunucuların değişik sistem gereksinimleri olacaktır.

Client(İstemci) Nedir?

Merkezi bir ağ içerisinde bulunan her bir bilgisayara verilen isimdir. İnternet de merkezi bir ağ olarak düşünülmelidir. Eğer bir bilgisayardan internete bağlanılarak web siteleri ziyaret ediliyorsa o bilgisayar istemci (Client) bilgisayardır. Yani İstemci bilgisayarlar sunucu bilgisayarlara bağlanarak onlardan bilgi alırlar. Web siteleri de sunucu bilgisayarlar üzerinde tutulurlar. Bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde, ziyaret ettiğiniz internet sitesinin kurulu olduğu sunucuya sizin bilgisayarınız istemci olarak ziyaret etmek istediğiniz siteyi görüntülemek için bir istek gönderir ve sunucudan aldığı yanıt doğrultusunda internet sitesi kullanmakta olduğunuz tarayıcıya aktarılır ve internet sitesini görüntülersiniz.



FTP Nedir?

FTP’nin açılımı File Transfer Protocol’dür; yani Dosya Transfer Protokolü. Adından anlaşılabileceği gibi bu sunucular dosya sunar. Örneğin bir bilgisayar firması yeni donanım sürücülerini, bedava yazılımlarını kullanıcılara FTP sunucusu üzerinden iletebilir. Web sayfalarından dosya indirmekten farkı, çoğu FTP sunucusu hat kesintisi gibi durumlarda yarıda kalan dosyaları kaldığı yerden indirmeyi destekler, farklı bir protokol olarak daha hızlı dosya indirmeye izin verir; aynı zamanda çift yönlü olduğundan kullanıcının FTP sunucularına dosya iletmesini de sağlar.

Örneğin bedava Web alanı veren bir siteden bir alan aldınız; hazırladığınız Web sayfalarını oluşturan dosyaları bu alana göndermek istiyorsunuz. Bu işlemi, size verilen kullanıcı ismi ve şifrenizi kullanarak ilgili FTP sunucusuna gönderebilirsiniz. Bir kural değildir ancak, genelde Web adresleri www ile başlarken, FTP sunucu adresleri ftp ile başlar. Bazı FTP sunucularına sadece belirli kişiler kullanıcı ismi ve şifreyle girebilirler. FTP sunucuları PC’nizde olduğu gibi klasörler şeklinde düzenlenmiştir ve herkesin kullanımına açık olan klasörler genelde pub adlı klasör altında bulunur. Gelişmiş özelliklere sahip bir FTP programının adını vermek gerekirse, CuteFTP’yi örnek gösterebiliriz. FTP sunucularına Web tarayıcı programlarımızla da bağlanabiliriz ama bu iş için özel geliştirilmiş FTP programları daha fazla özellik sunar.



Proxy Sunucusu Nedir?

Bir proxy servisi (sunucusu), sizin adınıza sizden aldığı bilgi alma isteklerini yürütür ve sonucu yine size iletir. Ancak, aynı anda, bu bilgilerin bir kopyası da (cache), bu proxy sunucusu üzerinde tutulur ve bir dahaki erişimde kullanıcının istediği bilgiler doğrudan ilgili siteden değil de, proxy servisinden gelir; dolayısıyla, iletişim daha hızlı olur. Internet'e erişim için mutlaka bir proxy servisine ihtiyaç yoktur, ancak; size en yakın bir servis noktasındaki proxy servisini kullanmanız,
Internet erişiminizi bir hayli hızlandıracaktır. Firewall güvenlik sistemlerinin kullanıldığı yerlerde, kullanıcıları çıkışları tek bir makine üzerinden olabilir. Bu durumda proxy servis makinesi sadece bir aracı olarak çalışır. Proxy servisi kullanmanın avantajı çoktur. Herhangi bir siteden istediğiniz bir bilgi (web sayfası, ftp dokümanı vb.) eğer kullandığınız proxy servisinde henüz depolanmamışsa, bu bilginin olduğu siteden alınır ve size iletilir.

Ancak, daha sonra başka bir kullanıcı (ya da siz) aynı dokümanı/bilgiyi istediğinizde, ilgili döküman/bilgi proxy servisinde depolandığı (cache) için, doğrudan oradan size iletilir ve erişiminiz de çok daha hızlı olur. Proxy servisleri, uluslararası Internet bağlantılarındaki yoğunluğu azaltmak, erişimleri hızlandırmak ve ağı daha etkin kullanmak için çok yararlı araçlardır. En popüler proxy servisleri, Web (http), FTP, Gopher ve Wais Internet araçları için tanımlıdır.


İstanbul'daki Turnet'e bağlı servis sağlayıcılarından hizmet alanların Turnet İstanbul, Ankara Turnet üzerinden çıkan Internet Servis sağlayıcılarından hizmet alanların Turnet Ankara, İzmir bölgesindeki Turnet'e bağlı Internet Servis Sağlayıcılarından hizmet alanların Turnet İzmir Proxy servislerini kullanmaları en iyi performansı verecektir. Ulusal Akademik Ağ kullanıcıları ise, kendi durumlarına göre, ODTÜ ve EgeNet servislerini kullanmalıdırlar. İTÜ Proxy servisi şu an yerel (sadece kendi kullanıcılarına) hizmet vermektedir. Tüm proxy servislerin bir zincir oluşturarak ortak kullanımına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.








Ethernet,Wifi,Router hakkında bir kaç bilgi

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere Ethernet, Wifi, LAN, WAN adresi gibi konuları anlatacağım

Ethernet, basit bir şekilde kablolu veya kablosuz ağda bilgisayarlar, routerlar ve switchler dahil olmak üzere cihazlara bağlanmak için kullanılan standart iletişim protokolüdür.
En çok kurulan yerel ağ bağlantısı (LAN) teknolojisi, Ethernet LAN’leri geçirerek işletmelerin büyük bölge ağlarında (WAN) Ethernet kullanmasını sağlar. Ethernet büyük işletme bölgelerini, dağıtılmış şube ofislerini, veri merkezlerini ve hatta yerel veya daha küçük uzak konumları bağlar. Ethernet belirli bir uygulama sayısını kullanıma açarken ve diğer sanal özel ağlar (VPN) gibi diğer ağ teknolojilerine erişim sağlarken bir işletme için tek bir WAN ağını çalıştırabilir.


Wi-Fi (Wireless Fidelity) yani Kablosuz Bağlantı Alanı kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak internete bağlanmasını sağlayan teknolojidir.


Wi-Fi; kişisel bilgisayar, akıllı telefon, oyun konsolu ve dijital işitsel cihazların kablosuz ağ sahası içerisinde internete bağlanmasını sağlayan bir teknolojidir. Wi-Fi'ın erişim noktaları, bir oda gibi küçük alanlardan, birkaç milkarelik geniş alanlara kadar etki edebilir, buralarda internet erişimini sağlayabilirler. Ev ve ofislerdeki özel kullanımının yanında kamuya ait alanlarda da ücretsiz olarak veya diğer ticari şekillerde kullanılmaktadır. Havaalanları, otel ve restoran gibi yerlerde genel olarak bu hizmet ücretsiz olarak sağlanmaktadır. 2008'den bu yana 300 metropolitte Wi-Fi projesi başlamıştır.

LAN(Local Area Network) yani Yerel Ağ Bağlantısı yerleşim olarak birbirine yakın olan birden fazla bilgisayarın birbirleriyle bağlanması sonucu oluşan küçük çaptaki ağ sistemine verilen isimdir. Daha geniş ağların ölçeklendirilmesi için kullanılır. Bilgisayar, yazıcı, mobil aygıt gibi kişisel cihazlar ve bunları birbirine bağlayan anahtarlayıcı (switch) gibi cihazlardan oluşur.


WAN (Wide Area Network) yani Geniş Ağ Bağlantısı Coğrafi olarak en geniş alanı kapsayan ağ çeşididir. Dünya üzerine yayılmış ağ yapılarını ifade eder. Genellikle WAN teknolojileri LAN’a göre daha yavaştır. Son kullanıcıdan gelen talep doğrultusunda DSL (Digital Subscriber Line - Sayısal Abone Hattı) ve Cable (Kablo) teknolojileriyle de 100 Mb’e varan hızlar sağlanabilmektedir. Kurum ve kuruluşların uzaktaki şubelerini birbirine bağlamak için WAN teknolojileri kullanılabilir. Ethernet teknolojisinin WAN’da kullanılmaya başlamasıyla kuruluşların yüksek bant genişliği ihtiyacı karşılanmıştır.



Route yön Router da yönlendirici demektir. Bir ağ aktif donanımı olarak da router yönlendirme işlemi yapmaktadır.
Ağdaki bilgisayarların yönlerini bulmalarına kılavuzluk eder. Bir başka deyişle ağdaki ip paketlerini bir networkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara Router denmektedir. Yönlendirme için OSI (Open Systems Interconnection) yedi katman modelinin üçüncüsü olan ağ katmanı kullanılır. Bir router'ın amacı gelen ağ paketlerini incelemektir. Paketlerin, ağdan geçmesi için en iyi yolu belirler ve switch'ten porta tam doğru bir şekilde gitmelerini sağlar. Router'lar büyük ağlarda trafiği düzenleyen en önemli aygıtlardır.

Router yani Ağ anahtarı, bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında ve yeni switchler IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır.









TCP/IP,IPv4,IPv6 hakkında bir kaç bilgi

Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere TCP/IP,IPv4,IPv6,MAC adresi gibi konuları anlatacağım

TCP/IP NEDİR?
TCP/IP birçok protokolün toplandığı bir protokoller ailesidir. Bu referans modeline en çok kullanılan iki protokolün ismi verilmiştir; TCP (Transmission Control Protocol) ve IP (Internet Protocol). Bu referans modelinde 4 farklı katmanda 15’ten fazla protokol vardır. Veriler bu katmanlar arasında sırasıyla paketlenerek gönderilir, alıcıda ise paketlemenin tersi sırayla teker teker açılarak veri ulaştırılmış olur.


IPv4 Nedir?
İngilizce "Internet Protocol version 4" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe’ de "Internet Protokol Versiyon 4" anlamına gelmektedir.
IPv4; İnternet Protokolü (IP )gelişiminde dördüncü gözden geçirilmiş ve geniş bir alana yayılan ilk versiyondur.
IPv4 için her TCP/IP ana bilgisayarı mantıksal bir IP adresiyle tanımlanır. IPv4 hala şu ana kadar en geniş alana yayılmış olan İnternet Katman Protokolüdür.
IPv4 paket anahtarlamalı bağlantı katman ağları üzerinde kullanım için bir bağlantısız protokoldür.
IPv4 232 yani 4.294.967.296 adet ip alınabilir.
IP adresleri maksimum 255.255.255.255 e kadar ip alabilir.
Örneğin evdeki modemin adresi genellikle 192.168.1.1 olur.


IPv6 Nedir?
IPv6, IP olarak da bilinen IPv4'ün yerini alan yeni bir üçüncü katman protolüdür. IPv4'ün tasarlanmasından geçen bunca yıldan sonra (RFC 760 / Internet Protocol Ocak 1980 tarihlidir) daha fazla adrese ve daha gelişmiş yeteneklere ihtiyaç duyulmaktadır. Son RFC RFC 2460'dır (Internet Protocol Version 6 Specification). IPv6'nın başlıca değişiklikleri, başlığın yeniden tasarlanmış olması ve adres büyüklüğünün 32 bitten 128 bite yükseltilmesidir. Üçüncü katman adres tabanlı paket yönlendirmesini kullanarak uçtan-uca paket ulaştırılmasından sorumludur. Bu yüzden IPv4 adresini içerdiği gibi kaynağın ve hedefin IPv6 adresini de içermelidir. IPv6 tarihçesi ile ilgili daha detaylı bilgi için SWITCH IPv6 Pilot / References belgesine bakılabilir.
IPv6 (IP versiyon 6), henüz geliştirilme ve deneme aşamasında olan bir ağ protokolüdür. 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine geliştirilmiştir.
IPv6 2128 yani 2^128 = 3.4028237e+38 adet ip alınabilir.


IP adresi öğrenmek için
Windows’ta CMD ye girip ipconfig yazmak yeterli olacaktır.


IPv4 Adresi yazan yerin yanında numaralar sizin ip adresiniz

Linux’ta Terminale girip ifconfig yazmak yeterli olacaktır.



inet addr yazan yerin yanındaki numaralar sizin ip adresiniz

MAC Adresi Nedir?
MAC adresi, (Media Access Control)yani Ortam Erişim Yönetimi bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bitlik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

MAC adresi öğrenmek için
CMD ye ipconfig /all yazmamız yeterlidir.


Fiziksel adres yazan yerin yanındaki numaralar sizin mac adresiniz








12 Kasım 2016 Cumartesi

Microsoft Word İle İlgili Birkaç Pratik Bilgi


Arduino yazan yazımızı Başlık 1 olarak ayarlıyoruz.


Konu ile ilgili yazdıklarımızı numaralandırıyoruz.



Örneğin bir formül yazıyoruz ama kare, küp gibi sayıların yukarıda olması lazım


Kare, Küp gibi ifadeyi seçiyoruz ve üst simgeye tıklıyoruz.


Resimde de görüldüğü gibi 2 yazısı yukarı çıktı. Şimdi bu yöntemi diğerlerine de uyguluyoruz.



Mesela yazınını arkasını renklendirmek istiyorsunuz. Aşağıdaki adımları uygulayarak bunu yapabilirsiniz.

Öncelikle yazı yazıyoruz ve yazımızı seçiyoruz.



Metin Vurgu Rengine tıklayıp istediğimiz rengi seçiyoruz. Sadece bu kadar. Görüldüğü çok basit bir işlem.


Şekilli yazı yazmak için sırasıyla şu adımları yapacağız.
Ekle → WordArt → İstediğimiz yazı tipiniz seçiyoruz.


Karşımıza böyle bir şey geliyoruz. Yazıyı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.



Yazınıza efekt vermek için sırasıyla şu işlemleri uyguluyoruz.
Yazdığımız yazıyı seçiyoruz ve çizim araçlarına tıklıyoruz.


Şekil Efektlerine tıklıyoruz ve istediğimiz efekti veriyoruz.




Tablomuzu istediğimiz gibi şekillendirebiliyoruz. Nasıl mı? Hadi gelin birlikte yapalım.

İlk önce bir tablo oluşturuyoruz.


Resimde gösterilen yere tıklıyoruz.


Sonra istediğimiz temayı seçiyoruz.



Tablo istediğimiz gibi düzenliyoruz.


Bu yazımda bu kadardı. İnşallah faydalı bir yazı olmuştur. Görüşlerinizi yorum olarak bildirebilirsiniz.











2 Kasım 2016 Çarşamba

Microsoft Word de Kapak Sayfası Oluşturma, İçindekiler Tablosu Oluşturmayı Ve Sayfa Düzenini Değiştirme

Sizlere bugün Microsoft Word de Kapak Sayfası oluşturma, İçindekiler tablosu oluşturmayı ve sayfa düzenini değiştirmeyi göstereceğim.


İlk olarak kapak sayfamızı oluşturacağız. Sırasıyla Ekle → Kapak sayfası → İstediğiniz bir kapağı seçiyoruz.


Ve karşımıza kapak sayfası geliyor.


Şimdi sıra içindekiler tablosu oluşturmaya geldi
Rastgele yazıp başına başlık yazıp Giriş menüsünden Başlık 1 i seçiyoruz.


Ardından başka bir yere Başlık 2.seviyeden yazıp Başlık 2 yi seçiyoruz.


Ve başlıklara sıra numarası veriyoruz.




Ardından başka bir yere İkinci Başlık yazıp Başlık 1 i seçiyoruz.


İkinci başlığının sıra numarasını veriyoruz.


Başka bir yere İkinci başlık 2.seviye yazıp Başlık 2 yi seçiyoruz.


Numaralandırmasını yapıyoruz.


Şimdi içindekiler tablosunu oluşturacağız. Sırasıyla Başvurular → İçindekiler → Otomatik Tablo 1 i seçiyoruz


Ve içindekiler tablosunu oluşturduk.


Şimdi şekiller tablosu oluşturacağız.

İlk önce rastgele yerlere tablolar oluşturuyoruz.


Tablolarımıza isim veriyoruz.



Daha Sonra sırasıyla Başvurular → Şekiller tablosu ekle yi seçiyoruz


Karşımıza gelen ekranda tamama tıklıyoruz.


Ve tablomuz oluştu.


Şimdi gelerim sayfa düzenine.

Sırasıyla Sayfa Düzeni → Sayfa Yapısı nı seçiyoruz.


Karşımıza gelen ekranda Yatay ve Bu noktadan ileriye seçeneğini seçiyoruz.


Ve sayfamız yatay oluyor.


Ama diğer sayfalarda yatay olursa aşağıdaki adımları takip edin.
1)Sayfanın en başına geliyoruz


2)Sayfa yapısını seçiyoruz.


Karşımıza gelen ekranda Dikey ve Bu bölümden ileriye yi seçiyoruz.


Ve bu sorunuda çözmüş oluyoruz.



İnşallah işinizi görecek bir doküman olmuştur. Görüşlerinizi yorum olarak bildirilebilirsiniz








İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *